Wat is decubitus?

Decubitus wordt ook wel doorliggen genoemd. Het is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk- of schuifkrachten en een verminderde bloedvoorziening in een bepaald deel van het lichaam.

Decubitus is niet eenvoudig te behandelen. Vaak krijgt de lig- en zithouding van een cliënt alle aandacht terwijl ook zaken als een goede drukverdeling van het lichaam van groot belang zijn. Om dat goed te kunnen beoordelen zijn specialistische kennis en de juiste hulpmiddelen nodig. Q Care levert functionele decubitushulpmiddelen en gespecialiseerde decubituswondzorg.

Hoe ontstaat decubitus?

De huid krijgt, net als andere organen, zuurstof en voedingsstoffen via het bloed. Door onvoldoende beweging kan er te lang druk staan op een deel van de huid. Door deze druk vermindert op die plek de doorstroming van het bloed en worden bloedvaten afgeklemd. De huid en het weefsel krijgen hierdoor onvoldoende voeding, en afvalstoffen kunnen niet goed meer worden afgevoerd. Er ontstaat een beschadiging van het weefsel: decubitus.

Risicoplekken voor decubitus zijn bijvoorbeeld het stuitje, de hielen, schouderbladen, ellebogen, heupen en het achterhoofd.

Symptomen van decubitus

Decubitus kenmerkt zich doorgaans als eerste door niet-wegdrukbare roodheid en/of blauwe verkleuringen van de huid. Er kunnen uiteindelijk diepe wonden ontstaan en er kan ontvelling optreden. Daarom is het belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en te starten met een behandeling die verergering voorkomt en het genezingsproces ondersteunt.

Decubitus wordt opgedeeld in verschillende categorieën, deze vindt u op de pagina over categorieën van doorligwonden.

Decubitus wondzorg aanvragen

Bij verzorging van decubituswonden is goede zorg essentieel. Voor het verstrekken van antidecubitushulpmiddelen in uw thuissituatie kunt u direct contact opnemen met Q Care. Dit kan via de telefoon of via email op info@qcaremedical.be. Q Care verzorgt dan ook rechtstreeks de afhandeling met uw zorgverzekeraar.

Er wordt direct een afspraak bij u thuis ingepland. Een decubitusverpleegkundige komt langs om te inventariseren welk antidecubitushulpmiddel voor u het meest geschikt is. Dit hulpmiddel wordt direct bij u thuis geïnstalleerd. Lees hier meer over onze werkwijze bij decubitus.

Wilt u meer weten of een afspraak maken? Bel ons op 013 – 522 0606.

Q Care decubitus zorg: tel. 013 - 522 0606.
Nieuws en inspiratie...